Veranderingen in het bedrijfsleven en de samenleving

Het is nog steeds vrij moeilijk voor te stellen dat de verschillen tussen de seksen zo groot waren, nog niet heel lang geleden. Wanneer we ons alleen even op Nederland richten zien we echter een hoop vooruitgang die geboekt wordt waar iedereen tevreden mee mag zijn. Hierbij wordt niet alleen gedoeld op de gelijkheid tussen man en vrouw, maar op nog veel meer andere kwesties. Zoals de acceptatie van mensen met alle soorten seksuele voorkeuren, transgenders, mensen met een andere religie of met een andere afkomst.

Een multiculturele samenleving als Nederland heeft hierin natuurlijk de taak om dit allemaal goed te laten verlopen. Daarom is het des te belangrijker dat mensen zich thuis voelen en kunnen doen wat ze willen op welk gebied dan ook. Buiten enkele incidenten om die helaas sporadisch gebeuren is er dan ook weinig geweld met deze drijfveer in Nederland waar te nemen. De integratie van iedereen verloopt niet altijd soepel en soms zijn andere mensen hier niet tevreden voor. Maar waar men absoluut trots op mag zijn is dat dit een staat is waar voor iedereen wordt gezorgd.

Hierdoor krijgt iedereen een kans om mee te doen in de samenleving en zo ook in het bedrijfsleven. Mensen die net in Nederland zijn of lang geen baan hebben kunnen op weg worden geholpen door verschillende instanties. Dit is belangrijk, net als omscholing van bepaalde arbeidsgroepen, wat soms nodig is om de vraag en het aanbod op de markt dichter naar elkaar toe te trekken. In een land als Nederland wonen relatief veel mensen in een kleine ruimte bij elkaar, dit moet echter geen belemmering vormen voor de welvaart, al maakt het dingen niet altijd makkelijker.

Iets om trots op te zijn voor alle Nederlanders is dat het met de economie uitstekend gaat. Overal zijn banen genoeg momenteel. Juist omdat iedereen mee kan werken wanneer hij of zij dit echt wel lijkt het succes nog extra kracht bij gezet te worden. Mocht er een recessie komen dan lijkt het daarom geen probleem om hier met hard werken weer bovenop te gaan komen, zoals zo vaak al eerder gebeurd is. De mentaliteit in ons land is goed in deze tijden, waar iedereen uiteindelijk van mee profiteert, ook als het weer beter gaat.