Hoe bouw ik een netwerk op

Het maakt totaal niet uit of je nu een zakenvrouw of een zakenman bent. Als het op dit onderwerp aankomt gelden immers altijd dezelfde regels. Want zonder goede contacten kom je gewoon niet ver in de zakenwereld. Het opbouwen hiervan is makkelijker gezegd dan gedaan.

Eigenlijk begint het al heel vroeg. Wanneer je nog studeert is het al van belang om op je opleiding goed om je heen te kijken. Of op de middelbare school zelfs al. Hier kan het zomaar zijn dat het pad van bepaalde mede scholieren later dat van jou weer kruist. Je kunt zomaar onverwachts iets van iemand nodig hebben of elkaar kunnen helpen door een deal te sluiten.

De eerste stap is het makkelijk kunnen leggen vam contacten. Beheers je dit goed? Dan zul je erachter komen dat dit je al snel op weg kan helpen in het bedrijfsleven. Uiteindelijk zal het ervoor zorgen dat je makkelijk in aanraking komt met hun die je juist zoek. Echter is dit slechts het begin en nog geen totale garantie voor doorslaand succes, want dit komt allemaal later nog.

Als tweede onderdeel moet je de contacten die je maakt goed kunnen onderhouden. Voor velen is dit een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wees niet getreurd indien je hier niet heel goed in bent, je kunt dit trainen. Een andere optie is om hiervoor iemand aan te nemen of op andere manieren hulp voor in te schakelen. Een goede assistent is alleen om deze redenen al een must voor velen.

Vaak wordt netwerken onderschat. Toch is het enorm belangrijk om op de juiste evenementen je gezicht te laten zien. Mensen die je al kent kunnen je overigens weer in aanraking doen komen met andere mensen, alsof het een soort domino effect betreft. Na verloop van tijd leer je precies kennen wie je kennen wilt.

Op de laatste plaats is er nog een tip die altijd goed werkt. Zorg ervoor dat mensen weten wat ze aan je hebben. Indien je er zakelijk bij iedereen goed op staat en als betrouwbaar beschouwd wordt zal niemand moeite hebben om je aan een ander aan te bevelen. DIt zorgt er echter alleen maar voor dat deze persoon ook weern een goede beurt maakt, een win-win situatie dus.