Het geheim van de zakenvrouw

Er zijn vele oorzaken die aangeduid kunnen worden voor het succes van de zakenvrouw in het algemeen. Voor velen is de balans in het zakenleven misschien nog niet genoeg. Dit is niet meer dan logisch. Aan de andere kant kunnen we wel stellen dat er de laatste decennia duidelijk stappen zijn gemaakt en de goede weg al is ingeslagen. Vrouwen komen, vooral in de Westerse wereld, steeds vaker aan de top in het bedrijfsleven en dit is alleen maar mooi. Men gaat ervan uit dat deze ontwikkeling zich alsmaar door gaat zetten op weg naar complete gelijkheid, ook qua aanwezigheid imn de top van het bedrijfsleven.

Waarom hebben zakenvrouwen een opmars beleefd?

Het is eigenlijk vrij simpel, tientallen jaren geleden was het voor een vrouw niet normaal om in de top van een bedrijf of organisatie te staan. Het kwam sporadisch wel voor, maar zeker niet vaak en was meer een uitzondering. Dat dit toen zo was is nu wellicht moeilijk voor te stellen, ondanks dat het nog helemaal niet zo lang geleden is. Al met al is de opmars dan ook niet heel snel verlopen maar meer gestaag en is deze nog steeds aan de gang.

Dat er echter aan alle kanten vooruitgang wordt geboekt is wel duidelijk. Toentertijd waren vrouwen in het bedrijfsleven meer voor het bekleden van assisterende posities, als dit al gebeurde. Mannen werkten en vrouwen waren thuis met het gezin in het huishouden. Gelukkig heeft de emancipatie hier meer en meer steeds snellere verandering in gebracht. Er wordt door vele personen gestredenm voor de gelijkheid tussen seksen. Alleen wanneer dit bereikt wordt zullen mensen pas echt tevreden zijn. De neuzen staan de goede kant op, al is er nog wel een lange weg te gaan. Desalniettemin zetten alsmaar meer mensen zich in voor gelijke rechten. In sommige delen van de wereld loopt dit allemaal nog ver achter en lijkt het veel langer te gaan duren voordat er echte verandering plaats gaar vinden.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Qua emancipatie in het bedrijfsleven ziet de toekomst er op de meeste plaatsen steeds rooskleuriger uit. Het feit dat bedrijven vaker en vaker vrouwen in de top hebben op de hoogste posities zegt hier al meer dan genoeg over. De toevoeging hiervan wordt daarbij ook alsmaar duidelijker. Door anders te denken en bepaalde dingen van een compleet andere kant te bekijken kunnen zaken alleen maar beter uitpakken voor een bedrijf.

Vooralsnog lijkt men er veel aan gelegen dat deze groei zich doorzet. Ook op plekken zoals in de politiek zien we meer vrouwen meedingen om de hoge posities. Dit moet ook, aangezien dit een voorbeeldfunctie moet vervullen voor de rest van de samenlevening. Vandaar dat het slechts wachten lijkt op de eerste vrouwelijke minister-president.