Vrouwelijke ondernemers

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om zelfstandig te ondernemen. In Nederland is tegenwoordig zelfs 1 op de 3 vrouwen zelfstandig ondernemer. Het ondernemerschap voor de vrouw kan namelijk nogal wat voordelen hebben ten opzichte van een vaste baan. Zeker als ze als ZZP’er werken zijn ze vaak wat flexibeler in hun werktijden. Dit is vaak beter te combineren met het opvoeden van kinderen. Is het kind bijvoorbeeld een keer ziek thuis, dan hoeft het werk niet afgebeld te worden, maar werk je die dag gewoon vanuit huis. Natuurlijk is dit ook gerelateerd aan het type onderneming wat de vrouw leidt. Niet iedere ondernemer is zo flexibel.

Vaak als ZZP’er

De vrouwelijke ondernemer is volgens de statistieken in veel gevallen wel ZZP’er. Ze hebben bijvoorbeeld een adviesbureau of een webwinkel, maar het komt ook vaak voor dat ze een bedrijf hebben op het gebied van uiterlijke verzorging of in de zorg. Maar dat geldt zeker niet voor alle vrouwen. In principe kan ook de vrouw op ieder gebied een bedrijf runnen als de deskundigheid op dat vlak aanwezig is.

Shoppen met de kids

Ook niet iedere vrouwelijke ondernemer werkt parttime als ondernemer. Er zijn er genoeg die per week een hoog aantal uren maken. Als er kinderen zijn dan moet de partner wat vaker bijspringen en gezellig een middagje winkelen met de kinderen zal dan misschien wat eerder een avondje shoppen via het internet worden. Maar er zijn gelukkig genoeg leuke webwinkels zoals kidsbrandstore.nl waar je gelijk een hele nieuwe garderobe kunt aanschaffen voor de kinderen.

Een deskundige girlboss

Gek genoeg hebben de vrouwen die veel tijd in hun onderneming moeten steken het vaak toch goed voor elkaar. Misschien juist hun ervaring en deskundigheid op het gebied van delegeren en organiseren levert ook in de privé situatie een tijdwinst op. Veel vrouwen starten ook hun eigen bedrijf omdat ze bij hun werkgever onvoldoende waardering kregen en het carrièreperspectief toch lager lag dan bij de mannen. Als zelfstandig ondernemer hebben ze meer ontwikkelingskansen. Er zijn genoeg vrouw die inmiddels een echte ‘girlboss’ zijn waar menig mannelijke ondernemer nog wat van kan leren.

Ondernemen is geen freewheelen

Zeker in de dienstverlening kan het empathisch vermogen van de vrouw nog weleens een pluspunt zijn. En daarbij hebben veel vrouwen vaak ook een beter oog voor detail. Toch lopen ze ook regelmatig tegen struikelblokken aan omdat het opstarten van een eigen onderneming soms nog weleens door hun partner als een soort van freewheelen wordt gezien. De verleiding is bij thuiswerken ook groot om toch even tussendoor de was aan te zetten of de boel even glad te trekken. Het is belangrijk dat zowel de vrouw als de rest van het gezin het ondernemerschap erkent. Niet alleen het ouderschap mag het ondernemen voor vrouwen stimuleren, maar ook het feit dat er nieuwe economische bronnen worden gecreëerd.