De zakenvrouw van het jaar

Ieder jaar weer wordt de prijs van zakenvrouw van het jaar uitgereikt. Steevast op een prestigieuze locatie vindt de verkiezing plaats waarbij er een succesvol zakentalent in het zonnetje wordt gezet. Afgelopen jaar was dat in het fameuze Amstel Hotel in hoofdstad Amsterdam. Zakenvrouw Aukje Kuypers ging er met de felbegeerde prijs vandoor omdat zij het exceptioneel goed doet als beleidsbepaler van haar familie bedrijf. Minister Ollongren mocht, zelf een zeer succesvolle vrouwelijke entrepeneur, mocht de prijs dit keer uitrijken.

Inmiddels is het al bijna veertig jaar lang een traditie dat de prijs wordt uitgereikt sinds deze in het leven is geroepen. Op dat bewuste moment was het een mooi teken van de vooruitgang die gestaag op gang was gekomen. Het werd merkbaar dat er meer en meer vrouwen werkzaam werden op belangrijke posities wat weer reden gaf tot het in het leven roepen van een dergelijke prijs. Vooral ging het om een stukje erkenning en een extra duwtje in de rug voor ambitieuze vrouwen die net met hun loopbaan beginnen of deze proberen zo goed mogelijk te laten verlopen.

De vrouw die de prijs jaarlijks wint moet daarom een voorbeeld zijn voor anderen. Door uitzonderlijke dingen op de wrkvloer te doen ontpopt deze zich en onderscheidt zich op een bijzondere manier. Van alle vrouwen die de prijs tot nu toe pakten waren dit dezelfde kenmerken. Naast de uitrijking van de prijs wordt er de nadruk gelegd op een aantal onderwerpen gerelateerd aan vrouwen in het bedrijfsleven.

Het gaat er in het kort om dat de winnares een voorbeeld is voor andere vrouwen in verschillende bedrijfstakken. Door te spreken over de verbeterpunten die er mogelijk zijn om nog meer vrouwen naar de top te doen stromen worden talloze punten aangehaald. Innovatie op de arbeidsmarkt en aanpassing van de algehele denkwijze zijn hierbij al tijden erg belangrijk. Een award als deze is daarom vrij prestigieus en iedere voormaiige winnares heeft dan ook iets bijzonders neergezet. Zonder voor een bedrijf te werken dat zich onderscheidt of zonder iets te kunnen doen wat echt baanbrekend is of vernieuwend zul je deze award dan ook niet gaan winnen. Kort gezegd is het dus alleen voor de besten van de besten weggelegd,

Wat opvallend is bij het bekijken van alle winnaressen is dat het verschil tussen de soorten bedrijven waarvoor zij werkzaam zijn soms erg groot is. Het lijkt niet veel uit te maken, zolang je iets brengt wat innovatief is of daadwerkelijk kwalitatief van grote klasse. Laat dit dan ook een les zijn, iedereen kan namelijk een dergelijke prijs winnen. De weg er naartoe zal niet eenvoudig zijn maar zeker niet onmogelijk. Wanneer je iets echt graag wil kan namelijk alles. The sky is the limit.