De eerste vrouwelijk burgermeester van Amsterdam

Het was een bijzondere gewaarwording eerder dit jaar. De stad Amsterdam was op vrij tragische wijze misschien wel de meest succesvolle burgermeester ooit verloren in Eberhard van der Laan. Na een kort ziekbed overleed de burgervader vrij jong en dus relatief onverwacht. De gemiddelde Amsterdammer was in de periode dat van der Laan de leiding over de stad had van hem gaan houden en hij leek één van de weinige burgermeesters die het voor elkaar had gekregen om het overgrote deel van de stad tevreden te maken met de meeste van zijn beslissingen. Des te zuurder was het dat er zo onverwachts een einde kwam aan de samenwerking tussen onze hoofdstad en van der Laan.

Daarna volgde een lang proces waarin een nieuwe burgermeester moest worden gekozen. Amsterdam is niet zomaar een stad en ondanks dat deze baan zeer prestigieus is komt er veel verantwoordelijkheid bij kijken. Dat daarom niet de eerste de beste passant verkozen wordt mag daarbij geen verrassing heetten. Toch duurde het dit keer allemaal wel erg lang. Dit tot onvrede van het meeste volk, wat liever snel een oplossing had gezien.

Na een lichte soap werd een aantal maanden later toch bekend dat er een nieuwe burgermeester was aangewezen, namelijk Femke Halsema. ZIj was bij onze meeste landgenoten bekend omdat zij in een eerder stadium van haar loopbaan lijsttrekker was van de politieke partij Groen Links. Wat deze verkiezing zeer bijzonder maakt was dat ze de eerste vrouwelijke burgermeester van de hoofdstad werd. Daarnaast stonden er gelijk een aantal belangrijke evenementen voor de deur zoals de opening van de veelbesproken Noord-Zuid lijn. Halsema lijkt het tot nog toe echter prima te doen tot tevredenheid van de meeste inwoners.